babybløde fødder til sommer

10 ting man ikke bør sige til en nybagt mor

10 mor ting

Indrømmet. Når man er nybagt mor er man (læs: ‘jeg’ var i hvert fald) utrolig nærtagende. Det er en helt ny og uvant rolle og man vil for alt i verden gerne mestre den. At være mor er en gave og en opgave på én og samme tid. Man får rigtig mange velmenende råd som nybagt mor og det kan være super svært at sortere i dem alle. Mit bedste råd til nybagte mødre er derfor at vælge nogle få kilder/personer man vil bruge som sparringspartnere og så luge groft ud i alle andres gode råd – for både du og dit barn får stress hvis alle gode råd skal følges.

Her er et par kommentarer man virkelig ikke orker som nybagt (og måske lidt usikker) mor. Tilføj gerne flere til listen..:

  1. “Du ser træt ud.” Sætningen må KUN siges, hvis den siges i et medlidende toneleje og opfølges af “…så jeg har lavet aftensmad/bagt kage/hentet take-away/købt en massage til dig.”
  2. “Hvad skal du så få al din tid til at gå med nu du er på barsel?!” Øøøøh – skifte 10-20 bleer om dagen, amme, putte, vaske tøj, blive skidt på. Ja, jeg har nok at se til. Nyd du bare din varme kaffe i fred og dine lange toiletbesøg og tro om igen, hvis du tror jeg har et års ferie.
  3. “Løber din mælk ikke hurtigt nok?!”  eller “Babyer i den alder kan heller ikke blive mætte kun af mælk!” Hvis baby græder mens mor ammer og du sidder og er tilskuer, så kan det godt blive lidt anstrengende med den slags kommentarer. Lad mor om amningen og igen – drik bare din varme kaffe og nyd det. Bland dig uden om min barm.
  4. “Dengang jeg fik barn gjorde man…” Hvis det er +20 år siden du fik barn kan man være blevet klogere siden. Gode råd er naturligvis velkomne, men det er ikke altid man orker høre på, at man skal gøre præcis som ‘dengang’.
  5. “Jeg kan godt holde hende/ham, du trænger jo også til at blive aflastet…” Muligvis, men det er ikke sikkert. Er man helt nybagt mor kan det for nogle være grænseoverskridende at aflevere sit barn i armene på andre også selvom det er familiemedlemmer. Og rent fysiologisk kan det være mor og barn har brug for tæt kontakt for at etablere amning mv. Så vej lige stemningen og spørg om lov uden at forvente noget.
  6. “Hvorfor har du ikke handlet ind/vasket op/gjort rent?” Der kan være dage, hvor det ene bleskift afløser det andet og man ikke engang selv når at få noget (rigtig) mad indenbords før ens bedre halvdel kommer hjem. Nogle gange dagdrømmer man faktisk lidt om at være den, der går på arbejde og kan gå på toilettet for sig selv, holde frokostpause og drikke kaffen varm. Men så igen – man er jo lidt heldig at få lov at opleve ens barns første tid så tæt på.
  7. “Er du ikke snart færdig?!” Hvis du siger denne sætning til en mor, der ENDELIG har fået lov til at tage et bad i fred eller måske bare tisse uden at være nødt til at klippe strålen for at tage sig af et skrigende barn, så bevæger du dig ud på farlig grund. Når barnet ikke forstyrrer, så skal du ikke overtage rollen som det forstyrrende element.
  8. “Giver I ikke lidt mad? Vi vil gerne forbi og se den lille ny.” Vi er lige blevet forældre. Hvis vi orkede at lave mad til os selv, kunne det måske være vi overvejede at invitere jer på mad, men eftersom vi mest lever af take-away og chokoladekiks, så orker vi helt ærligt ikke at servicere jer med det store traktement. Hvis du er heldig kan du få en chokoladekiks fra rullen.
  9. “Skal han/hun ikke skiftes/spise/sove?” Nogle gange græder børn fordi der sker for meget omkring dem. Og så kan de ikke overskue at spise og sove. Når det vælter ind med gæster i den første tid kan det godt blive lidt meget for både forældre og barn. Og det kan være super svært at tune in på hinanden forældre og barn imellem når der hele tiden er meninger om hvad barnet skal og ikke skal. Så hvis man kigger forbi de nybagte forældre må man gerne lige træde et skridt tilbage og stole på, at de nok skal klare sig helt perfekt uden din ‘hjælp’ til hvad gråden betyder.
  10. “Hvis man bare lader dem græde så falder de i søvn på et tidspunkt!” Not my kind of style. Og dem, der ytrer denne kommentar ryger automatisk længst ned på listen over folk, der får lov at passe mit afkom.

Jeg skal ikke sige mig fri fra selv at komme til at sige dumme ting til nybagte mødre. For det er dælme svært at sige det rigtige. Alligevel håber jeg, at andre nybagte mødre vil benytte ovenstående liste som en slags filter. Lad de 10 kommentarer gå ind ad det ene øre og ud af det andet. Du er en god mor også selvom du ikke har fået taget opvasken.

Follow on Bloglovin‘ / Like on Facebook

4 kommentarer

  • Sofie marland

    Jeg er enig i de fleste – ikke at jeg har børn endnu, men ift hvad jeg hørt venner og familiemedlemmer udtale.
    Jeg har dog en tilføjelse eller hvad man skal sige:
    Vi har haft to vennepar, der har været ENORMT kede af at ingen inviterede sig selv. De havde fyldt fryseren med mad og glædede sig til at vi alle ringede og inviterede os selv. Og i misforstået omsorg (bl.a. fordi alle sådan nogle lister her siger, at man ikke må invitere sig selv..) ringede ingen af os. Og de troede at ingen var interesserede så de ringede heller ikke.
    Så jeg tror måske det punkt skal ændres til, at man skal ringe/sms’e og sige: “hej, vi vil herregerne se lille knud-bent og jer når I kan overskue det. Vi kan sagtens tage en kage/aftensmed og svinge støvsugeren eller hvad der nu er brug for”.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Åh ja, det er da godt nok også ærgerligt 🙁 Stakkels dem. For selvom man nok er lidt træt i betrækket som nybagte forældre, så er man også stolt så man er ved at revne og vil gerne vise vidunderet frem i den udstrækning man kan overskue det. Ærgerligt når de lyder til at have været max klar til at få gæster og så kom der ingen. Det vil jeg skrive mig bag øret – og måske også opdatere indlægget med 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Signe O.

    Haha. Ja, de er ret spot on, de kommentarer! Da vi (for 14 år siden på søndag, gisp!) fik vores datter, var det efter en meget lang og enormt kompliceret fødsel. Vores datter var blevet overflyttet til et andet hospital, fordi hun var syg. Da min svigermor så hende første gang, sagde hun: “Guuuud, hvor er hun smuk! Hun er ligesom et lille dukkebarn! Altså, hun ligner OVERHOVEDET ikke dig, Signe!”
    Efter den mareridtsfødsel syntes jeg sgu nok, jeg kunne få lidt credit, haha. Så dengang havde jeg lyst til at smække hende én – idag griner vi af det! 😉

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Åh Gud – det var da også en malplaceret sætning! Godt I kan grine af det i dag 😉

      Og stort tillykke med din datters snarlige fødselsdag 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

babybløde fødder til sommer